Tips voor de Week Zonder Afval

Tips voor de Week Zonder Afval

Een mooie schaal, bijzonder tafeltje of kleurrijk bloesje: in de kringloopwinkel kun je altijd wel een uniek item scoren. Dat scheelt niet alleen in je portemonnee, maar is ook beter voor het milieu. Door meer tweedehands en minder nieuw te kopen, verklein je de afvalberg. En dat is nodig, want jaarlijks gooien we per persoon bijna 490 kilo afval weg! Om de afvalberg te laten slinken wil Milieu Centraal zoveel mogelijk mensen stimuleren om vaker tweedehands te kopen. Deze tip staat dan ook in de schijnwerpers tijdens de Week Zonder Afval van 31 mei t/m 6 juni. Ontdek hieronder alvast een paar tips voor het (ver)kopen van tweedehands spullen.

1. Klussen met tweedehands materialen

Ben jij van plan om binnenkort te gaan klussen? Vaak kun je van oude materialen nog hele mooie dingen maken. Je hoeft niet alles nieuw te kopen in de bouwmarkt, maar kunt ook kiezen voor tweedehands. In deze video laat Jimmy bijvoorbeeld zien dat hij van een oude buffetkast een mooie keuken heeft gemaakt. Benieuwd waar je tweedehands materialen kunt scoren? Neem eens een kijkje bij de kringloopwinkel bij jou in de buurt of check de 'Bouwkringloop'. 

2. Upcycle oude spullen

Heb je een leuk kastje in de kringloopwinkel gespot, maar vind je hem toch een beetje saai ogen? Dan kun je het kastje ook upcyclen! Verf hem bijvoorbeeld in een vrolijk kleurtje of zet er leuke kastknopjes op. Op die manier creëer je je eigen stijl en worden oude spullen echte blikvangers. Zo kun je bijvoorbeeld van een oud tafelzeil je eigen zadelhoes maken of een saaie glazen fles tot leuke kaarsenhouder omtoveren.

3. Maak iemand blij met je oude spullen

Heb je zelf nog spullen in huis die je niet meer gebruikt? Laat ze niet verstoffen, maar maak iemand anders er blij mee en gun je spullen een tweede leven. Bovendien kun je er zelf wat aan verdienen en het ruimt ook lekker op. Een win-win situatie!

4. Soms is nieuw beter

Sommige spullen kun je beter niet tweedehands kopen. Een oude koelkast verbruikt bijvoorbeeld veel energie. Zo’n energieslurper kan jouw stroomrekening flink opjagen. In zulke gevallen kun je beter een nieuwe koelkast kopen.

Over de Week Zonder Afval

In de landelijke Week Zonder Afval, van 31 mei t/m 6 juni, proberen we samen tips uit om zo minder afval weg te gooien. Koop bijvoorbeeld vaker tweedehands, print slimmer, organiseer een online kledingruil, kies voor herbruikbare verpakkingen of repareer kapotte spullen. Doe jij als consument, als kringloopwinkel of als tweedehands winkel ook mee? Kijk dan eens op weekzonderafval.nl of zet een speciale actie op in je eigen winkel: organiseer een modeshow, deel gratis koffie en thee uit, of geef een kortings- of winactie. Op weekzonderafval.nl verschijnt ook nog een toolkit met leuke materialen om te delen.


Reacties

  1. M

    Maria (0 reviews) 3 September 2020

    erg cool bericht

Reageer