Word een kringloopexpert #8 - De cirkel is rond

Word een kringloopexpert #8 - De cirkel is rond

In 8 weken tijd maakten we van jou een expert in de kringloopwinkel. Elke vrijdag een nieuwe tip. Vandaag zijn we alweer toe aan de laatste. Tip 8 is: De cirkel is rond.

Kringloop. Het woord zegt het zelf al. Dat moet rond zijn. Een kringloopwinkel kan alleen blijven draaien als we er niet alleen komen halen, en ook niet als we er alleen komen brengen.

Onze tip is dan ook: zet spullen klaar om naar de kringloop te brengen, als je toch al van plan was om te gaan kringloopshoppen. Lever regelmatig wat spullen daar in, daarmee maak je anderen weer blij en creƫer je ruimte in je eigen huis.

Een bijkomende tip is: let goed op wat je precies inlevert. Helaas leveren veel mensen spullen in van slechte kwaliteit, die onverkoopbaar zijn. Dat is eigenlijk 'vertraagd weggooien'. Je zadelt dan een ander op met jouw troep, omdat je het zelf zonde vindt, niet omdat een ander het nog echt kan gebruiken.

Maak jouw kringloopwinkel blij door deze tips te volgen!

Hoe pak je het goed aan?

 • Check voordat je spullen inlevert welke spullen de winkel inneemt. Er worden vaak zoveel spullen gedoneerd, dat een winkel niet de ruimte heeft voor alles wat binnenkomt. Daarnaast moeten spullen ook verkoopbaar zijn. Oude orgels, encyclopedie-series, koelkasten zijn spullen die niet altijd welkom zijn.
 • Wil je zeker weten dat je meubels, kleding, huisraad e.d. wordt aangenomen, maak dan een foto en stuur deze naar de kringloopwinkel met de vraag of ze je spullen zouden willen aannemen.
 • Lever spullen schoon in. Was je kleding eerst. Sop je keukengerei. Stof je decoratie voor in huis af, maak speelgoed schoon enz.
 • Lever spullen compleet in. Check of speelgoed en spelletjes compleet zijn. Zorg ervoor dat cd's en dvd's in hun doosjes zitten.
 • Lever spullen werkend in. Check of die elektrische zaag nog werkt, het koffiezetapparaat het doet, je haardroger nog werkt. Alles met een stekker dat niet werkt is niet direct geschikt voor hergebruik. (Sommige kringloopwinkels organiseren wekelijks of maandelijks een repairshop waar jij samen met vrijwilligers van de winkel je spullen kan repareren.)
 • Zet spullen nooit voor een dichte deur neer. Dit is een grote frustratie van kringloopwinkels. Lever spullen alleen in tijdens de innametijden die een winkel hanteert.
 • Lukt het niet om je spullen zelf te brengen? De meeste kringloopwinkels hebben een gratis ophaalservice. Laat ook hier weer duidelijke weten wat je aanbiedt om te voorkomen dat de winkel (een deel van) je spullen niet meeneemt. Een kringloopwinkel heeft niks aan spullen die niet verkocht kunnen worden. Deze belanden bij het afval en dat kost de winkel geld. Een kringloopwinkel is immers geen afvalverwerkingsbedrijf.

Dat was 'm alweer. We hebben letterlijk de cirkel rond gemaakt. De 8 weken zijn voorbij gevlogen.

šŸ’ŖšŸŒā¤ļø

Heb je aanvullende tips? Comments? Post ze hieronder! ā¬‡ļø Moeten je vrienden deze tips ook weten? Deel onze post!

Waarom doen we dit?Ā Kringloopshoppen is heel duurzaam. Het kopen van nieuwe spullen is de grootste impact op onze footprint. Dus het geven van een nieuwe bestemming aan spullen die al gemaakt zijn, in plaats van het kopen van nieuwe, is een van de beste dingen die je kunt doen. Samen met de experts van Zero Waste Nederland geven we je beste tips.


Reacties

 1. C

  ct hemminga (0 reviews) 6 November 2019

  Fijn dat ze er nog steeds zijn!!!

Reageer