Word een kringloopexpert #5 - He bah!

Word een kringloopexpert #5 - He bah!

We zitten midden in een toffe serie: In 8 weken tijd maken we van jou een expert in de kringloopwinkel. Elke vrijdag krijg je een nieuwe tip. Ben je altijd teveel tijd kwijt in de kringloop? Zie je door de troep de pareltjes niet meer? Koop je teveel? Weet je niet waar te beginnen? Wij helpen je!

Vandaag tip 5: He bah!

Kringloopshoppen heeft soms een negatief imago, vooral als het gaat om hygiëne. Vooral mensen die er niet echt mee bekend zijn halen soms hun neus op… “Dat is toch vies? Ik koop het liever nieuw.”

Onze tips komen hier op neer: Wees niet bang van een beetje ‘vies’. Als je daar doorheen kunt kijken, gaat de kringloopwereld pas echt voor je open. 

Ok we werken het een beetje voor je uit:

 • Accepteer dat de spullen niet nieuw zijn. Het is een open deur, maar wel een belangrijk uitgangspunt. Ga met een flexibele mindset de winkel in.
 • Schrik niet van vieze spullen. Kun je het gemakkelijk schoon maken? Is het dan precies wat je zoekt? Als je beide vragen met JA kunt beantwoorden, laat je dan niet stoppen door de huidige vieze toestand.
 • Is het erg dat het item een vlekje heeft of niet 100% schoon is? Zit het op een erg zichtbare plek? Of geeft het juist een beetje charme? Als het eigenlijk niet zo uitmaakt is het dus geen show-stopper.
 • Vind je het vies om de spullen in de winkel aan te raken? Je kunt altijd een nat washandje meenemen in een zakje of potje, om je handen schoon te maken.
 • Verdiep je even in grootmoeders schoonmaaktips. Je zal versteld staan wat je allemaal schoon kunt krijgen met zuiveringszout, azijn, groene zeep en zonlicht!
 • Speelgoed kun je gemakkelijk schoon krijgen door het in een waszak te doen en mee te wassen in de wasmachine.
 • Bedenk je dat veel spullen in de kringloopwinkel gewoon splinternieuw zijn! Er wordt bijvoorbeeld ook lingerie aangeboden aan kringloopwinkels, aan het einde van het verkoopseizoen. Je zou het wellicht niet in gebruikte staat kopen, maar wel als het nog niet gedragen is. Vaak is het gemakkelijk te zien.
 • Sommige spullen zal je willen overslaan. Ondergoed, zwemkleding, sportkleding, schoenen, beddengoed, babyknuffels en kroeldoekjes, pannen, snijplanken… Voor sommige mensen een no-go, voor anderen wat minder bezwaarlijk.

Kijk ook naar de staat. Is het echt veel gebruikt? Of nog nieuw in de verpakking? Het oordeel is aan jou en de grens ligt voor iedereen ergens anders.

💪🌍❤️

Heb je aanvullende tips? Comments? Post ze hieronder! ⬇️ Moeten je vrienden deze serie ook volgen? Deel onze post!

Waarom doen we dit? Kringloopshoppen is heel duurzaam. Het kopen van nieuwe spullen is de grootste impact op onze footprint. Dus het geven van een nieuwe bestemming aan spullen die al gemaakt zijn, in plaats van het kopen van nieuwe, is een van de beste dingen die je kunt doen. Samen met de experts van Zero Waste Nederland geven we je beste tips.


Reacties

 1. J

  Jessica De vries (0 reviews) 2 Januari 2020

  Vind beddengoed niet zo vies omdat als je in een hotel slaapt heb je zelfde kijk meer naar de kwaliteit of nieuw is en niet verwassen

Reageer